single_hero
 

Låt dig inte luras av oseriösa PPM-rådgivare

iStock_000015477949Medium

Det är fortfarande många svenskar som använder sig av så kallade PPM rådgivare. Tidigare agerade de genom att erbjuda sig att genomföra byten åt kunden och på så sätt erbjuda en aktiv förvaltning mellan PPMs fonder. Detta har PPM till viss del satt stopp för genom att begränsa möjligheterna till massbyten. Istället har dessa rådgivare numera skapat egna fonder och inom dessa görs istället bytena. Problemet kvarstår dock att de tar oskäligt betalt för sina tjänster. Upp till 800 kronor kan en kund få betala för att få rådet att placera i bolagets egen fond-i-fond lösning och det är utöver den vanliga förvaltningsavgiften. Låt er inte luras av detta och betala aldrig för att få hjälp att placera pengarna. Är du inte intresserad av placera dina pengar själv så ska du visserligen välja ett alternativ där någon annan placerar åt dig, antingen via en fond-i-fond lösning eller en generationsfond – men betala aldrig för råden – så svårt är det inte!

Ett alternativ för dig som är Icke-Intresserad av placeringar är Generationsfonder – det är fonder som anpassar risken efter din ålder. Det är en lösning för dig som verkligen inte vill behöva fundera på din pension. Ett val och sen bara att glömma. Av de fem fonder som har haft bäst avkastning på 5 år är Nordea, SPP, Swedbank och Länsförsäkringar representerade. Det vill säga det är ingen större skillnad mellan de olika fondbolagen. Handelsbanken har precis lanserat gratis generationsfonder i PPM men i och med att förvaltningsavgiften ligger på mellan 0.19-0,21 så kommer det inte ha någon större effekt jämfört med konkurrenterna.

Ett annat alternativ till generationsfonder är AP7 Såfa – det är statens åldersanpassade fondportfölj, det vill säga statens generationsfond.  Nackdelen är att om du väljer denna fond så är det den enda fond du kan ha inom ditt PPM spar. Med övriga generationsfonder kan du om du önskar ha dem som bas och faktiskt lägga till ett par andra fonder som du tror på utifrån ett bransch eller regionalt perspektiv och på så sätt krydda din portfölj.

Vårt råd är därför, om du INTE vill göra det själv – hitta någon som gör det åt dig antingen via en fond-i-fond lösning eller via en generationsfond – men betala inget mer än vad fondförvaltningen kostar. Vill du verkligen ha effekt på ditt PPM sparande, då finns det inget annat alternativ än att faktiskt börja intressera sig för det.