single_hero
 

Utgiftstjuvarna finns där du minst anar det!

Shopping

Konsumtion handlar egentligen om psykologi. Vid stress gör vi av med mer pengar än när vi är harmoniska, både på grund av tidsbrist och att vi unnar oss extra saker när vi inte mår bra. Trenden i samhället är att antalet impulsköp ökar. Vi blir mindre och mindre rationella när vi gör inköp. Impulsköp är ofta en mycket dålig affär, det finns undersökningar som dessutom visar att du sköter om dina impulsköp sämre vilket leder till att de får kortare livstid. Dyrare, men mer genomtänkta beslut, är ofta en bättre affär med längre livstid. Dilemmat är dels att vi inte tar oss tiden att planera våra inköp, dels att det ofta blir kostsamt. Ett bra inköp kräver aktiva och medvetna beslut.

Många gånger är vi inte medvetna om vad vi faktiskt lägger våra pengar på. En intressant övning är att summera kontoutdraget och kortfakturan för att se sanningen. Det kan vara obehagligt, men skapar bra insikt i den egna ekonomin. Småsummor som en kvällstidning, cigaretter, kaffe på stan,  blir flera tusenlappar på ett år. Vilka inköp och investeringar har gjorts och vad har vi unnat oss den här månaden i form av resor och nöjen?  Ta kontroll över hur mycket bilen faktiskt kostar dig i månaden. Lägg samman drivmedel, försäkring, bilskatt, parkeringsavgifter, underhåll och reparationer. Genom att bli medveten om de faktiskt utgifterna och kostnader går det också att fatta medvetna aktiva val.

Tjock mage eller tjock plånbok?  25% av all mat vi äter är idag färdiglagad mat från olika snabbmatsrestauranger eller färdiglagad mat från livsmedelsaffären. Trenden är uppåtgående. Det är varken bra för figuren eller för plånboken. Det är därför intressant att se hur mycket som läggs på mat och dryck och var maten köps. Samtidigt som vi lägger mer pengar på gymkort så lägger vi också ner mer pengar på bilkörande. Varför inte gå (eller cykla) till jobbet och istället för att köra till gymmet för att ställa sig på löpbandet?

Vad skulle du dra ner på och vad skulle du vilja göra istället? Kartlägg ditt konsumtionsmönster så går det att hitta dina vanor & ovanor. Kanske finns det andra saker som du hellre vill lägga dina pengar på om du är medveten om vad det faktiskt kostar dig. Statistiken visar att de flesta skulle dra ner på att gå ut och äta gott (café, restaurang, bar, lyxmat) om de var tvungna att dra ner.  Vad är viktigt för dig?